Tips til leie av bil i USA

Tips til leie av bil i USA

 

Drømmen om en fullverdig «road trip» i USA er stor for mange nordmenn, der man med leiebil tar seg på tvers av det gigantiske landet og drar innom alle de populære delstatene og byene man kjenner til fra filmer og TV-serier. USA er trolig det landet i verden der man nærmest er avhengig av leiebil for å få en optimal ferie – i alle fall dersom man ønsker å oppleve mer enn bare badestrendene i en enkelt by. Derfor skal vi komme med noen gode tips til deg som skal ha leiebil i USA.

Generelt om å kjøre bil i USA

Å kjøre bil i USA er stort sett veldig greit. Veinettet som kobler sammen de ulike byene består i stor grad av motorveier, men i de største byene så er trafikkork et omfattende problem. For eksempel så er det nesten ikke noe vits i å kjøre bil i byer som New York eller Los Angeles under rushtiden, da trafikken er ekstremt saktegående selv om man har veier med tre eller fire filer i hver retning. Utover dette så er både kjørestil og trafikkregler stort sett tilsvarende de norske, og de fleste vil følgelig ikke oppleve noen spesielle utfordringer med å kjøre bil i USA dersom man har erfaring fra trafikken fra før av.

Krav til leie av bil og restriksjoner

Førerkort_fremsideDu trenger ikke noe internasjonalt førerkort for bilutleie i USA – det er nok med det vanlige norske førerkortet ditt. Ytterligere så må du være minst 21 år gammel for å leie bil, samtidig som de fleste kjeder krever ekstra pris dersom leiebilen skal ha sjåfører som er under 25 år gammel. Dette kan også variere avhengig av delstaten du befinner deg i når du leier bilen. Når det gjelder forsikring, så vil som regel leiebilselskapene prøve å selge deg en ekstra pakke som skal dekke både det ene og det andre. De fleste nordmenn er godt forsikret og trenger ikke dette, men dette blir naturligvis opp til enhver å selv vurdere.

De fleste selskaper i USA lar deg plukke opp bilen på en destinasjon, og levere den på en annen. Skal du for eksempel på road trip fra San Francisco til Las Vegas så er dette veldig gunstig, men kan medføre et tillegg i prisen. Sjekk også hvilken avtale du får når det gjelder bensinbruk. Her kan man ofte velge selv, om man vil ha en full tank inkludert i prisen, eller om man skal levere bilen tilbake tilsvarende det man har brukt og så betale for drivstoffet. Bensinstasjoner i USA finnes det stort sett overalt.

Generelle trafikkregler i USA

Selv om USA befinner seg et godt stykke unna Norge, så er kjørereglene stort sett de samme som her hjemme. Dog bruker USA et annet system for måling av fart og lengde, slik at man blir nødt til å forholde seg til «Miles Per Hour» fremfor kilometer i timen. Det kan by på utfordringer for enkelte, ettersom alt fra skilt til speedometer oppgis i denne enheten. Dog vil de fleste leiebiler også være utstyrt med en skive som viser kilometer i timen dersom enkelte synes dette er bedre. Alle øvrige kjøreregler som vikeplikt, trafikklys, rundkjøringer og så videre er tilsvarende norske trafikkregler.

Noen forskjeller finnes, som at man i USA har lov til å svinge til høyre selv om det er rødt lys. Dette gjelder dersom egen skilting ikke finnes, og man har naturligvis vikeplikt og må sjekke om det er klar bane. I tillegg bruker mange delstater STOPP-skilt fremfor lyskryss i enklere gatekryss, og her skal man stanse helt før man kjører videre. Når alle bilene gjør dette, så slipper én bil frem per stans, noe som gir en naturlig flyt selv om man har vikeplikt til høyre.

https://goautos.no/leiebil/usa/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *